Multiscanning és Content Disarm & Reconstruction (CDR)

Miért van rá szükség?

A hagyományos AV/AM eszközök kártékony kód felismerése időablakhoz kötött: csak azokat a kártékony kódokat ismerik fel az adott pillanatban, amelyek szignatúrája megtalálható az eszköz szignatúra-adatbázisában.

Egyetlen – vagy akár két – motor sem ismerhet fel minden fertőzést az adott időpillanatban. A legtöbb üzemeltető és biztonsági szakember találkozott már azzal, hogy az adott kártékony kódot a vállalat AV/AM eszköze nem ismeri fel, viszont egy másik AV/AM eszköz képes ellene védelmet nyújtani.

A jelenség oka az, hogy a különböző gyártók különböző reagálási idő mellett frissítik szignatúra adatbázisaikat. Amíg a vállalat AV/AM eszköze nem képes az új variáns vagy új malware felismerésére, a hálózat és a munkaállomások védtelenek az új variánsú kártékony kódokkal szemben.

Multiscanning előnyök

Multiscanning környezetek kialakításával lehetővé válik a meglévő határvédelmi infrastruktúra (web szűrés, email szűrés) megerősítése. A multiscannning környezet együttműködik a már üzem alatt lévő web- és e-mail védelmi eszközökkel. Az integráció célja nem a meglévő eszközök kiváltása, hanem a meglévő eszközök hatékonyságának növelése.

OPSWAT Metadefender OPSWAT Metadefender multiscanning dashboard (20 AV/AM motor)

  Multiscanning környezet a határvédelemben

  Multiscan környezetek kialakításával lehetővé válik a meglévő határvédelmi infrastruktúra (web szűrés, email szűrés) megerősítése, akár további 20, párhuzamosan működő AV/AM motorral. A multiscanning környezet együttműködik a már üzem alatt lévő web- és e-mail védelmi eszközökkel. Az integráció célja nem a meglévő eszközök kiváltása, hanem a meglévő eszközök megerősítése, hatékonyságának fokozása.

   Webszűrés, web határvédelem
   A multiscan környezet ICAP protokollon keresztül integrálódik a meglévő Web határvédelmi eszközhöz vagy proxy szerverhez. Minden webes forgalom vizsgálatra kerül, és a multiscan rendszer akár 20 AV/AM motorral vizsgálja át az adatforgalmat. Amennyiben fertőzést vagy kártevőt észlel valamely motor, az adott fájl letöltése blokkolásra kerül.
   E-mail szűrés, e-mail határvédelem
   A multiscan rendszer beépül az e-mail forgalomba. Lehetőség van csak a bejövő, vagy csak a kimenő levelek sokmotoros vizsgálatára is. A megvizsgált levelek és csatolmányok karanténba kerülnek, ha a motorok valamelyike fertőzést vagy rosszindulatú adattartalmat észlel.

  Párhuzamos Anti-Malware vizsgálatok

  A multiscanning környezet a kapott fájlokat (ICAP, SMTP, stb.) és objektumokat egy lépésben vizsgálja meg, tehát az egyes motorok nem egymás után, hanem egyszerre képesek ellenőrizni az adott objektumot vagy fájlt, így nem lép fel olyan késleltetés, amely zavarná a felhasználói élményt.

  Content Disarm/Reconstruction

  A CDR technológia lényege, hogy a beléptetendő adatok végül nem eredeti formájukban érkeznek meg a védett hálózatba. A CDR eljárások szétbontják a fájlokat és minden aktív kódrészletet (macro, DDE hívások, VBS, JS, stb.) eltávolítanak belőlük. Gyakorlatilag kiveszik a tényleges adattartalmat és teljesen újraépítik az állományokat, az aktív kódelemek és objektumok nélkül.

  Szanitizáció, automatikus konverzió

  A CDR eljárások speciális csoportja, amikor az adott állomány egy teljesen másik fájlformátumba konvertálódik át, például egy beküldendő .docx állomány .PDF állományként érkezik meg a védett hálózatba. Az ilyen adatkonverziók után semmilyen káros tartalom (Zero-Day, stb.) nem marad az átkonvertált állományokban

Multiscanning környezet kialakítása adattárakhoz

Legyen szó SharePoint-ról, vagy OpenText-ről, vagy bármely más adattárház vagy dokumentumkezelő alkalmazásról, minden esetben felmerül az a kérdés, hogy ha a vállalati adatvagyont ezekben a rendszerekben tároljuk, akkor hogyan tudjuk biztosítani azt, hogy az adattárban csak fertőzés és káros tartalom nélküli állományok és dokumentumok szerepeljenek?

A multiscan környezet vizsgáló szervere számos API felülettel rendelkezik és támogatja a legismertebb programozási nyelveket (C, Python, PHP, PERL, stb.), így bármely dokumentumkezelő vagy adattár rendszerhez hozzáilleszthető.

Amikor a felhasználó feltölt vagy elment egy dokumentumot az adattárban vagy dokumentumkezelőben, az állomány átadható vizsgálatra egy workflow-n keresztül a multiscan rendszernek, amely ellenőrzi és megvizsgálja a dokumentumot. Amennyiben a fájl tiszta, a dokumentumkezelő letárolhatja az állományt, míg fertőzött vagy kártékony tartalom esetén a tárolási folyamat megáll és a felhasználó értesítést kap a tárolni kívánt dokumentum fertőzöttségéről. Természetesen az ilyen blokkolásokról helyi vagy syslog naplóbejegyzés történik, így akár SIEM rendszerekkel is integrálható a megoldás.

Multiscanning környezet webalkalmazásokhoz, portálokhoz

A webalkalmazások gyakran biztosítanak adatfeltöltési lehetőséget – legyen az egy blog (pl. Wordpress) vagy akár üzletkötői portál, ahova a külső szerződéskötők töltik fel a kitöltött dokumentumokat és szerződéseket. A belső “office/trusted” hálózat és a portál backend között legtöbbször már nincs malware és vírusvédelem kialakítva, így a feltöltött dokumentumok nem kerülnek megfelelő malware és vírusvédelmi ellenőrzésre.

Nem csak adattárakhoz, de bármilyen webalkalmazáshoz hozzáilleszthető a multiscan környezet, amely képes REST API felületen csatlakozni. Az API felület a legtöbb programozási nyelvben felhasználható, így PHP, C, VB, Python, stb. nyelveken bármilyen külső alkalmazás hozzáilleszthető.

Minden egyes állományfeltöltés keresztülmehet a sokmotoros AV/AM malware vizsgálaton, illetve akár a portálról való fájl letöltések is vizsgálatra kerülhetnek. Amennyiben a fel- vagy letöltött állomány káros adattartalommal rendelkezik, a rendszer megakadályozza annak eltárolását és értesíti a felhasználót vagy az üzemeltetőt.

Multiscanning

Miben segíthetünk?

Sok tapasztalatot gyűjtöttünk sokmotoros, multiscanning rendszerek kiépítésével kapcsolatban. Általunk bevezetett sokmotoros védelmi eszközök működnek pénzintézetekben, ipari hálózatokban és különleges szervezeteknél, ahol kiemelten fontos volt a hatékony és erős malware-védelmi réteg kialakítása.

Kompetenciák

 • Multiscanning infrastruktúra kialakítása
 • E-mail határvédelem megerősítése
 • Hálózatról történő adatbeléptetés
 • Web határvédelem megerősítése
 • Adatdióda-alapú adattovábbítás tervezése, bevezetése
 • Portál-integrált sokmotoros malware ellenőrzések